Borås skolor blir allt bättre

UPPDATERING 2 ONSDAG 24 APRIL

Idag publicerade BT en debattartikel av Lena Palmén

”Tänk er att ideligen få läsa och höra i medierna om kris i skolan, om fritt fall, om arbetsplatser i upplösning. Kan det bidra till arbetsglädje, lugn och nyfikenhet hos våra elever? Troligen inte. Föräldrar – och kanske ännu mer våra barn och unga i Borås – behöver en motbild. Den som visar på allt det som fungerar väl i Boråsskolornas värld.”

Läs hela artikeln

==================================

Uppdaterad 17:06 11 april

Borås skolor är bra och blir allt bättre. De kommunala skolorna når bättre resultat, elever är nyfikna långt över riksgenomsnittet. Och friskolorna når också bättre resultat över tid.

Borås Tidnings nyhetsartikel idag (i papperstidningen) ändrar inte dessa faktum ett dugg. Men tyvärr riskerar artikeln, genom otydlighet på en avgörande punkt, att lura publiken, vilket följande saxade läsarkommentar visar:

”Läser man artikeln så ser man ju att det är friskolorna som höjer kommunens statistik. Att då som kommunpolitiker slå sig för bröstet och säga att det är kommunens skolpolitik som ger resultat är rätt magstarkt!”

Risken är att fler läsare har gjort denna tolkning. Därför sprider vi här så tydligt det går den rätta bilden. Nämligen att de kommunala skolorna också ”höjer kommunens statistik”. Det finns visst skäl för alla inblandade, främst ute i skolorna förstås, att ta åt sig av den framgången.

Ser vi på de kommunala skolorna som grupp framgår att de steg för steg blir bättre när det gäller viktiga nyckelvärden. Den prestationen går inte att bortse ifrån, strunta i med den konstiga motiveringen att friskolorna når högre resultat.

Skolutveckling
Tabell: Elever i åk 9 i Borås Stads skolor. Andel som når målen och genomsnittligt meritvärde. Ranking motsvarar platssiffra, jämfört med landets övriga kommuner. Källa: Öppna jämförelser 2009-2013, Sveriges Kommuner och Landsting, http://skl.se/

SKL:s samlade ranking innehåller ytterligare ett antal faktorer, som tillsammans ger en ranking för respektive kommun. Denna totalranking är inte uppdelad på kommunala respektive fristående skolor. Alla uppgifter finns för den som vill gå till källan på Sveriges Kommuner och Landstings sajt. Det är bara att titta efter i tabellerna.

Och till sist – för tydlighets skull – uppgifterna i tabellen nedan, som vi även publicerade i gårdagens blogginlägg, avser enbart de kommunala skolorna i Borås.

Trivsel och nyfikenhet

Annonser
Publicerat i Oklassificerat
2 comments on “Borås skolor blir allt bättre
  1. […] som helst har möjlighet att kommentera. * Rödgrönt Borås omtalade inlägg på bloggen ”Borås skolor blir allt bättre” har ända sedan det först publicerades haft kommenteringsfunktionen påslagen. * Länken […]

  2. […] Det är jätteroligt att vi har fått ekonomiskt utrymme att bygga vidare på vår positiva utveckling i skolan, säger ansvariga kommunalrådet Lena Palmén […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier
Kommentarsregler

Alla kommentarer förhandsgranskas och kan godkännas om de:

* håller sig till ämnet
* håller en god ton
* håller sig inom lagens ram, d v s förtal, hot m.m. får inte förekomma.

Att få kommentera hos oss är inte en rättighet utan en förmån som man förtjänar genom att skriva kloka inlägg som för debatten framåt.

Dock kan även okloka inlägg komma att publiceras om det för debatten framåt, eller på annat sätt bedöms motiverat.

%d bloggare gillar detta: